Što je kurkumin? To je aktivni sastojak koji se nalazi u kurkumi, od kojeg kurkuma dobiva svoju prepoznatljivu intenzivnu žutu boju.

Kurkuma je biljka koja pripada porodici đumbira i jedna je od najstarijih začinskih biljaka u zemljama jugoistočne Azije, a danas je vrlo popularan začin i u ostatku svijeta, kao i kod nas, zbog svojih brojnih dobrobiti za zdravlje. Kurkuma se koristi kao začin u prehrani, ali i u medicinske i znanstvene svrhe.

A što je to onda kurkumin?

Kurkumin je najznačajniji polifenol u kurkumi, on kurkumi daje intenzivnu žutu boju te je zaslužan za njena izvrsna ljekovita svojstva. Osim u kurkumi, kurkumin možemo pronaći i u začinu carryu. Kurkumin se u krvotoku zapravo apsorbira sporo i slabo, a da biste dobili potpuni učinak, dobro ga je pomiješati s crnim paprom, jer upravo crni papar pospješuje djelovanje kurkume, odnosno kurkumina za čak 2000%.

Ljekovita svojstva kurkumina

Kurkumin je snažan antiinflamator i antioksidant te izrazito povoljno djeluje u sprečavanju raznih bolesti koje su povezane sa štetnim slobodnim radikalima i oksidativna, kao što su bolesti srca ili karcinomi.

Kurkumin ima snažno protuupalno i antioksidativno djelovanje unutar našeg organizma. Također je i prirodni detoksikator, odnosno štiti naš organizam od raznih štetnih toksina i djelovanja primjerice alkohola i raznih drugih štetnih kemijskih spojeva. Najnovija istraživanja pokazuju kako kurkumin može pomoći u liječenju Alzheimerove bolesti, upravo zbog svojih protuupalnih i antioksidativnih svojstava.

Jedno od iznenađujućih ljekovitih svojstava kurkumina jest da može pomoći u liječenju depresije. Osim toga, istraživanja su pokazala kako je kurkumin povezan s povećanjem razine BDNF-a u mozgu te tako može poboljšati pamćenje.

Što je kurkumin

Kurkumin također može smanjiti rizik od raznih srčanih bolesti. To postiže tako što poboljšava funkciju endotela, odnosno sluznice krvnih žila, čime dovodi do reguliranja krvnog tlaka, zgrušavanja krvi i drugih kardiovaskularnih poteškoća i bolesti.

Kao što smo već spomenuli kurkumin može pomoći i u sprečavanju nastanka karcinoma, odnosno raka. Istraživanja su pokazala kako kurkumin, pomoću svojih antioksidativnih i protuupalnih svojstava, može smanjiti ili spriječiti rast metastaza, odnosno spriječiti širenje raka, također pomaže zaustaviti rast novih krvnih žila u tumorima te u samom uništavanju kancerogenih stanica.

Još jedno stanje u kojemu kurkumin može pomoći jest artritis. Nekoliko je različitih tipova artritisa, odnosno upale zglobova, a ponovno zahvaljujući svom snažnom protuupalnom djelovanju, kurkumin pomaže smanjiti upalu i time olakšava tegobe artritisa.

Ovo su samo neka od pozitivnih učinaka kurkumina, najvažnijeg kemijskog spoja unutar kurkume, koja će vas zasigurno zaintrigirati da kurkumu, odnosno kurkumin uvedete u vašu svakodnevnu upotrebu.

Povezani proizvodi

Immunity Shot

Đumbir i kurkuma

Energy Shot

Guarana i kurkuma

Povezane objave

Želiš saznati više?

Pretplati se na naš newsletter i svaki tjedan ti šaljemo novi članak sa zanimljivostima.

Odgovori