Svaki dan našim su tijelima potrebni nutrijenti kako bi se ta ista tijela pokretala i kao prvo bila živa. O ugljikohidratima, proteinima i mastima dosad ste saznali vjerojatno sve što vam je potrebno znati za održavanje zdravlja: potrebni su nam, no u pravilnim omjerima i u određenoj količini. A što je s mikronutrijentima? Znači li to što su mikro da nam i nisu tako potrebni?

Što su mikronutrijenti?

Voće i povrće

Prvo odagnajmo sumnju u to što su uopće mikronutrijenti. Ukratko, to su vitamini i minerali. Sada smo odmah dobili odgovor na pitanje jesu li nam ili nisu potrebni. Da, jesu! Iako je količina vitamina i minerala koje dnevno trebamo mala u odnosu spram, primjerice, proteina, iznimno je važno tu malu količinu unijeti u organizam. Ako ih izostavite, krenuli ste putem bolesti. A to nikako ne želimo!

Važnost mikronutrijenata

Vjerojatno ste čuli kako su moreplovci nekada često obolijevali od skorbuta sve dok nisu na brodove počeli nositi kace s ukiseljenim kupusom i tako su spriječili tu bolest. Zašto? Zato što kiselo zelje ima mnogo vitamina C, koji je snažan borac protiv skorbuta. Razvijene zemlje svijeta generalno nemaju više tih problema jer su nutrijenti dostupni, ali kažemo generalno. U načelu. Pojedinačni slučajevi govore da ćemo ponekad upasti u rutinu konzumiranja jednolične ili brze hrane, zaboraviti jesti variva, svježe salate, voće… i tako smo organizam pripremili za bolest.

Prikaz zubi

Unesite mikronutrijente!

Potrebe za mikronutrijentima svjesne su i kompanije koje će rado prodati dodatke prehrani, pa konzument može biti zbunjen koliko hranjivih tvari uopće može unijeti u toku dana. Hoće li pretjerati? Ili nije unio dovoljno? No, pojednostavimo sve: ako imate zaokruženu i raznovrsnu prehranu: puno povrća, mahunarki, voća, integralnih žitarica i proteina, koje kombinirate sa zdravim mastima, dali ste svom organizmu makro- i mikronutrijente. U one dane kada niste uspjeli konzumirati dovoljno svježih namirnica, ili zgrabiti voćku, definitivno preporučujemo poduprijeti organizam jednim zdravim brzinskim wellness shotom ili čašom Planteinih detox sokova. Na vama je samo odabrati okus.

Plantea hladno prešani sokovi

Povezani proizvodi

Vitamin C Shot

Acerola i divlji šipak

Immunity Shot

Đumbir i kurkuma

Energy Shot

Guarana i kurkuma

Anitoxidants Shot

Acai i aronija

Sweet Roots

Cikla, mrkva, jabuka

Superberry Love

Aronija, jabuka

Ray of Sunshine

Mandarina, jabuka

Povezane objave

Želiš saznati više?

Pretplati se na naš newsletter i svaki tjedan ti šaljemo novi članak sa zanimljivostima.

Odgovori