Mrkva je mnogima asocijacija na maminu ili bakinu domaću kuhinju i na dobar vid, ali znate li koliko je mrkva zapravo zdrava, koliko vitamina, minerala i nutritivnih vrijednosti ima te koliko zapravo malo kalorija posjeduje? Nastavite čitati i saznajte zašto bi mrkvu trebali konzumirati svaki dan.

Porijeklo mrkve

Mrkva koju mi poznajemo jest korjenasto povrće narančaste boje, ali postoji i mrkva koja je ljubičasta, žuta, crvena pa čak i crna. Zapravo se tijekom godina uzgojem mrkve došlo do preko 100 vrsta mrkve, ali ona narančasta je najrasprostranjenija u Europi, dok je u Africi i Aziji najpopularnija ljubičasta mrkva.

Koliko mrkva ima kalorija?

Mrkva je po svojoj hranjivoj vrijednosti veoma bogata, a količina kalorija koju posjeduje razlikuje se pri tome je li ju konzumirate sirovu ili kuhanu. Naime, 100 grama sirove mrkve sadrži 41 kaloriju, od toga 10 grama ugljikohidrata, 3 grama vlakana, 5 grama šećera te 1 gram proteina. Kuhana mrkva pak sadrži nešto manje kalorija, svega njih 35. Kada uspoređujemo kalorije mrkve s drugim povrćem ili voćem vidjet ćemo kako mrkva sadrži skoro najmanje kalorija od svih.

Vitamini i minerali u mrkvi

Mrkva je najbogatija vitaminom A, odnosno beta karotenom kojeg naš organizam pretvara u vitamin A, od kojeg je dobila i prepoznatljivu narančastu boju. Mrkva sadrži čak 407% preporučene dnevne doze beta karotena, a on jača organizam te štiti od raznih infekcija. Osim vitamina A, mrkva sadrži i vitamine C, E, K, kao i vitamine B skupine, tiamin (B1), B2, B3, B6, folna kiselina (B9), biotin, bakar, magnezij, kalcij, željezo, kalij, fosfor, mangan i molibden. Također, mrkva je veoma bogata antioksidanskima koji čuvaju naš imunološki sustav.

Zašto je mrkva zdrava i koliko kalorija ima?

Zašto je mrkva zdrava?

  • Poboljšava vid

Mame i bake nam od djetinjstva govore kako trebamo jesti mrkvu da bi imali dobar vid i to je veoma istinito. Naime, zbog svog bogatstva beta karotenom koji se u organizmu pretvara u vitamin A, mrkva zaista pomaže očuvati dobar vid. Vitamin A štiti zdravlje očiju, s tim i vid te smanjuje rizik od razvitka sive mrene i makulne degeneracije kod starijih osoba.

  • Štiti kožu

Redovnom konzumacijom mrkve može se smanjiti rizik od raka kože te opeklina od sunca, također zbog vitamina A i raznih antioksidanasa koje mrkva sadrži.

  • Smanjuje rizik od karcinoma

Zbog bogatstva karotenoidima konzumacija mrkve može pomoći u prevenciji karcinoma, također se preporučuje veliki unos mrkve kod osoba koje već boluju od karcinoma.

  • Štiti srce

Istraživanja su pokazala da povrće bogato beta karotenom najbolje štiti srce i kardiovaskularni sustav. Također, zbog toga što sadrži kalij, mrkva pomaže opustiti krvne žile, tako smanjujući rizik od visokog krvnog tlaka. Istraživanja su pokazala da mrkva vrlo učinkovito smanjuje rizik od moždanog udara.

  • Čisti organizam

Vitamin A zaslužan je i što mrkva pomaže jetri u odstranjivanju toksina iz tijela, a vlakna koja mrkva sadrži pomoći će očistiti debelo crijevo.

  • Štiti zube

Vlakna iz mrkve čiste zube i desni, a minerali sprječavaju oštećenje zuba.

Ovo su samo neke od zdravstvenih blagodati koje mrkva sadrži, a brojne su zaista. Mrkva je superhrana koja naš organizam i imunološki sustav jača te štiti od niza bolesti. Stoga redovito konzumirajte mrkvu, sirovu, kuhanu ili kao dodatak u sokovima, izbor je na vama – što više to bolje!

Povezani proizvodi

Sweet Roots

Cikla, mrkva, jabuka

Povezane objave

Želiš saznati više?

Pretplati se na naš newsletter i svaki tjedan ti šaljemo novi članak sa zanimljivostima.

Odgovori