Odmah na početku, demistificirajmo pojam: NFC znači Not From Concentrate, dakle to nisu koncentrati. NFC sokovi su oni sa stopostotnim udjelom svježeg voća i povrća. Iz tog razloga su kvalitetnija pića od sokova iz koncentrata, pa su time i malo skuplji. (Sasvim logično.)

Također, NFC sokovi su nešto najbliže svježe cijeđenom soku – onom iz vašeg
sokovnika, ili kada vam u kafiću pred vama naprave prirodni sok. NFC sokovi su ipak flaširani i prošlo je nešto vremena od njihovog cijeđenja, ali su najbliže svježem soku među pićima koja se prodaju u bočicama.

Sok od naranče

Zašto je uopće bilo potrebno stvarati neki novi naziv? Zato što je velika razlika
između NFC soka i onog iz koncentrata, pa nije fer da ih se stavlja pod isti nazivnik – 100 % sok. Prva razlika je u temperaturi. Naime, većina stopostotnih sokova koji se nalaze u trgovinama proizvedena je dehidracijom soka nakon prešanja sirovine. (Poslije dehidracije, dodaje se voda netom prije flaširanja.) Taj proces obavlja se na temperaturi od čak 300 do 400 °C čime se uništavaju mikronutrijenti. Što onda u tom soku ostaje, pitamo se? Šećer i voda, definitivno.

Kod proizvodnje NFC sokova oni se ne dehidriraju, a kako bi im se produžio rok
trajanja, kratko se zagriju na 90°C i potom se pune u boce. Konkretno, naši NFC
sokovi proizvode se na taj način kako bismo zadržali što veći sadržaj nutrijenata.

NFC sokovi imaju zbog svega navedenog kraći rok trajanja od sokova iz koncentrata, i ovdje dolazimo do uzroka zašto je proizvođačima lakše i milije raditi koncentrate – dulje stoje na policama. Usput su i jeftiniji, pa kupcima i na prvu loptu zanimljiviji. No, veća je dobrobit od NFC soka koji sadrži višu razinu vitamina i minerala i svježiji okus. Provjerite sami: imamo 4 okusa 100-postotnih sokova koje proizvodimo bez koncentrata!

Povezani proizvodi

Sweet Roots

Cikla, mrkva, jabuka

Superberry Love

Aronija, jabuka

Ray of Sunshine

Mandarina, jabuka

Povezane objave

Želiš saznati više?

Pretplati se na naš newsletter i svaki tjedan ti šaljemo novi članak sa zanimljivostima.

Odgovori