Sok je jedno od omiljenih bezalkoholnih pića u svijetu. Često je u supermarketima među najprodavanijim artiklima, a u Hrvatskoj se godišnje popije više od sto milijuna litara soka. Iako ga konzumiramo u velikim količinama, o njemu zapravo vrlo malo znamo.

Što je sok?

Sok je piće nastalo cijeđenjem tekućine iz svježeg voća i povrća. Isključivo tekućinu koja se dobije direktno iz voća i povrća, i kojoj nisu dodavani aditivi (bilo voda ili kemijski dodatci), možemo zvati sokom. Nama kupcima je taj sok poznat i pod nazivom 100% sok.

Koliko je voća potrebno za litru soka?

Otprilike 1.7 kilograma jabuka je potrebno kako bi se dobila litra čistog 100% soka od jabuke. Te brojke variraju ovisno o nekoliko parametara (količina taloga, sorta i zrelost jabuke), ali u prosjeku treba 1.7 kilograma. Također količine variraju ovisno i o samoj kulturi, pa tako za litru soka od cikle treba u prosjeku 2.9 kilograma svježe cikle.

Zašto je bitno što je sok?

Jedna od prvih stvari koje nas asociraju na sok je klasičan tetrapak koji možemo naći u svim supermarketima. Taj “sok” u tetrapaku ustvari je nektar koji se dobiva miješanjem 100% soka s vodom. 

Sok u tetrapaku

Nektari su od pamtivijeka poznati kao piće bogova stoga ne čudi da su se velike tvrtke odlučile upravo za taj naziv. Na kraju krajeva, zvuči zdravije i od samog soka. 

Kakav sok ide u nektar?

Sok koji ide u nektar radi se od koncentrata soka. O koncentratima smo detaljnije pisali ovdje no ukratko koncentrat je masa koja se dobije kada iz soka izbacimo svu tekućinu, odnosno prirodno prisutnu vodu. U industrijskoj proizvodnji to se radi procesom dehidracije, tj. zagrijavanja soka na visokim temperaturama, a cilj je dobiti volumenski manju masu koja se onda jeftinije skladišti i transportira.

Zbog čega je taj proces loš?

Iako je sok iz koncentrata u jednom trenutku bio svježa jabuka, dehidracija se provodi na temperaturama od 300 i više stupnjeva koja je pogubna za gotovo sve mikro i fito nutrijente. Nakon završetka tog procesa nestanu svi vitamini, minerali i kemijski spojevi koji su prirodno prisutni u svježem voću.

Osim toga, sve one prirodne karakteristike voća, kao što su okus i miris, nestanu zajedno s njima, pa tako proizvođači, kako bi replicirali okus pravog soka, dodaju raznorazne umjetne arome, bojila i šećer unutra, i dodatno smanjuju kvalitetu samog pića.

Onih 850 grama svježe jabuke koja je ušla u tetrapak na kraju je manje nutritivne kvalitete nego 50% vode s kojom se miješa.

Možemo li u tetrapaku naći i 100% sokove?

U zadnje vrijeme sve više možemo vidjeti sok u tetrapaku koji zaista jest 100% sok, no radi se o sokovima koji su u konačnici jednake kvalitete kao i nektari, jer se i proizvode kao nektari, samo što im se dodaje manja količina vode. Zakonski je dopušteno proizvod klasificirati kao 100% sok ako se doda jednaka količina vode koja je izgubljena u dehidraciji, no to naravno ne znači i kvalitetniji proizvod jer je taj sok opet u nekom trenutku bio dehidriran i lišen svih bitnih nutrijenata.

Što je s hladno prešanim sokovima?

Sok od cikle, mrkve i jabuke Plantagana

Hladno prešani sokovi sadrže 100% udio voća i povrća i najčešće nisu proizvedeni od koncentrata, već se rade direktno iz svježih plodova. U hrvatskim trgovinama možemo pronaći sokove nekolicine malih proizvođača, ali koncentrati i dalje čine gotovo 90% ponude. Omjer je takav jer kupci nisu informirani, a tetrapak proizvođači ulažu veliki novac u marketing kako bi zamaskirali činjenicu da je njihov proizvod zapravo zašečerena voda s hrpom aditiva.

Ukoliko se odlučite potražiti pravi sok, obratite pozornost na deklaraciju. Ako je sok dobiven od koncentrata na deklaraciji će stajati “sok od koncentriranog soka” ili “sok od koncentrata”. U slučaju da se radi o pravom soku, dobivenom direktno iz svježih plodova, na njemu će stajati “sok od x” i često “dobiven direktnim prešanjem”. Kazne za skrivanje tih podataka su velike stoga su deklaracije na većini pića, i od velikih i od malih proizvođača, najčešće točne.

Povezani proizvodi

Sweet Roots

Cikla, mrkva, jabuka

Superberry Love

Aronija, jabuka

Ray of Sunshine

Mandarina, jabuka

Povezane objave

Želiš saznati više?

Pretplati se na naš newsletter i svaki tjedan ti šaljemo novi članak sa zanimljivostima.

Odgovori