Zbog svojih ljekovitih svojstava nar ponosno nosi titulu jedne od najzdravijih voćki na svijetu, a upravo sada je vrijeme u kojemu on sazrijeva. Nar se još u antičko doba koristio kao lijek, a danas ga se često koristi u narodnoj medicini te u kozmetičkim proizvodima. Zbog svojih antioksidativnih te antikancerogenih svojstava kao i bogatstva vitaminima A, B, C, E i K te kalijem, magnezijem, fosforom i kalcijem, ne čudi kako je nar iznimno cijenjena voćka te prema brojnim istraživanjima i studijima veoma ljekovita.

Nar, poznat još pod nazivima šipak ili mogranj voćka je debele kore, a plod mu se sastoji od sočnih, kiselkasto-slatkih crvenih bobica koje se mogu jesti svježe ili prerađivati u sok ili ulja. Energetska vrijednost nara prosječno sadrži 310 kJ (74 kcal) na 100 grama.

Čuvar imuniteta

Prema istraživanjima nar sadrži 16% potrebne dnevne količine vitamina C, a s obzirom na to da je sada sezona gripa i prehlada, vitamin C nam je neophodan za jačanje organizma i njegovu zaštitu. Osim vitamina C, nar sadrži i 15 aminokiselina, mnogobrojne vitamine i minerale koji pomažu u borbi protiv virusa i bakterija.

Nar za srce i krv

Nar sadrži antioksidans pod nazivom punicalagin koji je vrlo važni pri očuvanju zdravlja srca i kardiovaskularnih tegoba. Naime, djeluje tako što razrjeđuje krv čime štiti od začepljenja krvnih žila, što može spriječiti srčani udar.

Jedna od najboljih ljekovitih svojstava nara, zbog čega mnogi piju njegov sok, jest da njegovo redovito konzumiranje može sniziti krvni tlak i smanjiti količine kolesterola u organizmu, kao i da pomaže povećanju hemoglobina. Osim toga, ženama se posebno preporučuje konzumacija soka od nara tijekom menstruacije. Prema nekim istraživanjima nar, također može regulirati razinu šećera u krvi.

Hormon sreće

Ova čudotvorna voćka puna je fitokemikalija koje su zaslužne za stvaranje serotonina – hormona sreće. Stoga konzumacijom nara možete smanjiti stres u vašem organizmu, uravnotežiti biološke funkcije, što će za posljedicu imati osjećaj mira, zadovoljstva, opuštenosti i sreće.

Čuvar zuba, kostiju i mišića

Sok od nara bogat je kalijem, fosforom, kalcijem i željezom stoga je veoma dobar za očuvanje zdravlja zuba te može pomoći pri olakšavanju tegoba artritisa i osteoporoze. Prema istraživanjima osobe koje su konzumirale nar, a imaju tegobe poput artritisa i osteoporoze smanjeni su upalni procesi te je ublažena ili potpuno nestala ukočenost, a s tim se poboljšala pokretljivost zglobova. Također, nar sadrži masne kiseline koje smanjuju otekline i bol u mišićima.

Anti-age učinak šipka

Nar sadrži vitamin A i vitamin E koji su odlični za održavanje stanja kože, stoga ga se koristi i u kozmetici pri anti-age učincima. Njegova svojstva usporavaju starenje kože te ga se koristi i u borbi protiv hiperpigmentacije, akni i upalnih stanja kože lica.

Probava i gubitak težine

Zbog visokog udjela vlakana, nar pomaže pri reguliranju normalne funkcije crijeva i probavnog trakta, a s obzirom na to da sadrži jako malo kalorija, izvrstan je pri dijetama i pomaže u gubitku kilograma.

Pamćenje i koncentracija

Prema istraživanjima, sok od nara sadrži polifenole koji su moćno oružje u borbi protiv gubitka pamćenja, a pokazao je iznimno dobar kod osoba koje pate od Alzheimerove bolesti. Također, iznimno je dobar za povećanje koncentracije.

Borba protiv raka

Isti ti polifenoli zaslužni su za to da je nar iznimno dobar u borbi protiv raka. Potiče odumiranje stanica raka, posebno pri raku prostate, dojke i pluća, ali i sprječava širenje stanica raka i, kao što je već navedeno djeluje protuupalno što je iznimno bitno. Istraživanja koja ovo potvrđuju još su preliminarna, odnosno još ih je potrebno detaljnije istražiti i potvrditi.

Ovo su samo neka od ljekovitih svojstava nara ili šipka, a ima ih još dosta. Nar možete konzumirati jedući njegove bobice ili pijući sok, a neka istraživanja potvrđuju kako ekstrakt nara ima i do deset puta jače djelovanje od samog ploda. Samo jedna čaša soka od nara dnevno bit će dovoljna kako bi vaš organizam dobio sve potrebne blagodati koje nar pruža.

Povezani proizvodi

100% Nar

Matični sok od nara

Povezane objave

Želiš saznati više?

Pretplati se na naš newsletter i svaki tjedan ti šaljemo novi članak sa zanimljivostima.

Odgovori