Kurkuma se kao lijek koristi u tradicionalnoj medicini – poznata je po snažnom protuupalnom djelovanju i antioksidativnim svojstvima, a sve to zahvaljujući primarnoj komponenti ovog začina – kurkuminu. Izdvojili smo 7 načina kako iskoristiti kurkumu za unaprjeđenje zdravlja.

1. Protiv upale

Istraživanja ukazuju na to da bi u pravoj dozi kurkumin mogao biti učinkovitiji protuupalni tretman od uobičajenih lijekova za tu namjenu. Naravno, potrebno je još takvih istraživanja, ali naznake postoje. Konkretno, kurkumin može pomoći u liječenju upalne bolesti crijeva, pankreatitisa i artritisa. Također, neka istraživanja ukazuju na to kako je kurkumu najbolje konzumirati uz crni papar koji značajano povećava aktivnost kurkumina.

2. Zaštita od srčanih bolesti

Postoji povezanost kurkumina i poboljšanja zdravlja endotela, odnosno membrane koja prekriva unutrašnjost srca i krvnih žila. Endotel regulira krvni tlak, pa je tako njegova dobra funkcija veoma važna za zdravlje srca. 

Kurkuma kao lijek

3. Sprječavanje određenih vrsta raka

Upale su vezane i za rast tumora, tako da protuupalno djelovanje kurkumina definitivno može imati ulogu u liječenju i prevenciji raka. Postoji istraživanje na miševima koje pokazuje vezu kurkumina i usporavanja rasta tumorskih stanica. Ovo su možda najvažnija istraživanja vezana za kurkumu. Zasad se službeno rak ne liječi kurkumom, ali da ima veze s prevencijom, definitivno se može zaključiti. 

4. Pomoć u liječenju ili prevenciji dijabetesa

Ranije spomenuti miševi bili su i dio eksperimenta za istraživanje povezanosti kurkume i dijabetesa. Jedna studija pokazuje da kurkumin smanjuje šećer u krvi. Kurkumin može tako biti dodatak liječenju dijabetesa radi kontrole šećera u krvi, ali i kao prevencija dijabetesa.

5. Odgoda Alzheimerove bolesti

Ranije miševi, a sada štakori pomogli su istražiti vezu degeneracije mozga odnosno njene odgode i kurkume. Istraživanja upućuju na to da kurkumin može pomoći zaštititi mozak od degenerativnih bolesti poput Alzheimerove. 

Piće s kurkumom

6. Liječenje depresije

Kao što djeluje na Alzheimerovu bolest, kurkuma može djelovati i na sličan način i na depresiju. Kurkuma ima potencijal biti prepoznata kao efektivan antidepresiv. No, zasad nije jasno kako točno kurkuma djeluje na takva psihološka stanja i osobe koje koriste antidepresive trebaju konzultacije s liječnikom oko korištenja suplemenata na bazi kurkumina.

7. Za zdravlje kože

S obzirom na to da kurkuma djeluje protuupalno i antimikrobno, može biti tretman za upalna stanja kože poput akni, ekcema, psorijaze… Postoje istraživanja koja upućuju na koristi lokalnog nanošenja kurkume, no to nije toliko popularno zbog žute boje koja ostaje na koži nakon tretmana. (No, Indijkama to i ne smeta te one dobro poznaju tretmane kože kurkumom.

Kako koristiti kurkumu kao lijek?

Kurkuma se kao lijek može koristiti na različite načine, i u obliku začina i obliku pića. Kako god je konzumirali pokušajte dodati malo papra uz nju. U našoj ponudi možete Wellness Shotse koji kurkumu sadrže kao aktivni sastojak.

Povezani proizvodi

Immunity Shot

Đumbir, kurkuma

Energy Shot

Guarana, kurkuma

Povezane objave

Zdrave namirnice

Znate li što je kurkumin?

Savjeti za zdrav život Zdrave namirnice

Kako crni papar pospješuje djelovanje kurkume za 2000 %

Savjeti za zdrav život Zdrave namirnice

Kako koristiti đumbir?
Želiš saznati više?

Pretplati se na naš newsletter i svaki tjedan ti šaljemo novi članak sa zanimljivostima.

Odgovori