Aronija je čudo među bobicama. Navodno je jedina biljka koja je preživjela nuklearnu katastrofu u Černobilu, pa nije neobično misliti za nju da je supermoćna. No, učinci dokazuju da zaista jest moćna. Često se postavlja pitanje kako piti aroniju odnosno njezin sok pa smo odlučili demistificirati mitove vezane uz njezinu konzumaciju.

Aronija – zdravlje

Aronija pozitivno djeluje na kardiovaskularni sustav, snižava tlak, pomaže u borbi protiv visokog kolesterola, djeluje protuupalno, saveznik je u borbi s dijabetesom, a dokazano je i da je dobra prevencija malignih bolesti. Možda ste i znali sve ove blagodati koje aronija donosi vašem zdravlju, ali vas brine kako je konzumirati odnosno kako piti aroniju. Ona nije kao ostalo voće odnosno sok od aronije ne pije se u količinama u kojima pijemo primjerice jabučni sok ili limunadu. Kao prvo, potrebne su manje količine. Tim više što se najčešće pije nerazrijeđena. Dnevno je preporučeno popiti 30 do 60 ml čistog aronijina soka. Ugrubo, pola decilitra matičnog soka. To će vašem organizmu dati dovoljnu količinu vitamina A, B, C, E i K te minerala kalija, cinka, željeza i mangana. Tekućina se brzo probavlja pa ćete brzo u tijelo unijeti antioksidanse.

Kada piti aroniju?

Sok od aronije Plantagana

Na internetu se mogu pronaći preporuke da se aronija pije na prazan želudac. No, to nije preporučljivo. Naime, sok od aronije sadrži do 100 grama sorbitola po litri. Sorbitol je vrsta šećernog alkohola koji se koristi i kao nadomjestak šećera. To može uzrokovati probleme praznom želucu ili osobama s osjetljivim probavnim traktom. Stoga je aronije bolje popiti nakon obroka.

Kako aroniju mogu piti osobe koje ne podnose njezin okus?

Iako je aroniju preporučljivo konzumirati nerazrijeđenu, u obliku matičnog soka, postoji opcija i za one koji njezin okus ne podnose. Aronija je prepuna blagodati za zdravlje i prava je šteta neiskoristiti ih zbog lošeg okusa. Kombinacija soka od aronije i jabuke odlična je za svakoga čije nepce voli slađi okus, a u kombinaciji s acai bobicama dolazimo do prave antioksidativne bombe kakvu možemo pronaći u našem Superberry Blast Wellness Shotu.

Povezani proizvodi

100% Aronija

Matični sok od aronije

Superberry Love

Aronija, jabuka

Antioxidants Shot

Acai, aronija

Povezane objave

Želiš saznati više?

Pretplati se na naš newsletter i svaki tjedan ti šaljemo novi članak sa zanimljivostima.

Odgovori