Detoksikacija organizma sokom podrazumijeva pijenje isključivo povrtnih i voćnih sokova određeni period vremena (3 dana, 5 dana, 2 tjedna…). To je u zadnje vrijeme popularna metoda održavanja zdravlja, pa i mršavljenja, pa treba znati kako bi trebalo raditi detoksikaciju.

Prednosti detoksikacije organizma

Mikronutrijenti iz voća i povrća iznimno su važni za zdravlje – primjerice, više popijene tekućine pogoduje radu bubrega i radu crijeva. Ako krenete na intenzivnije pijenje sokova, prvo se konzultirajte s liječnikom. Najvjerojatnije će vam preporučiti povremeni post – nejedenje krute hrane u kratkom razdoblju uz redovitu prehranu ostatak vremena. A ta redovita prehrana uključuje i hidrataciju voćnim i povrtnim sokovima, što je odlična podrška zdravlju i održavanju kilaže. Liječnici preporučuju i biljne dijete koje se temelje na minimalno obrađenoj hrani, bogate voćem i povrćem (dakle, i sokovima), ali koje organizmu daju i druge hranjive sastojke poput masti i proteina.

Voće ili povrće?

Kad želite provesti dan samo na sokovima, naći ćete se pred dilemom koje vrste voća i/ili povrća odabrati odnosno koji je omjer povrtnih sokova u odnosu na voćne. Prema preporukama zagovornika detoksikacije, omjer bi trebao biti 20 : 80 u korist povrća jer voće uz vlakna i mikronutrijente sadrži i šećer koji ne želite u prevelikim količinama. Tako da prednost ide hladno prešanim sokovima od cikle, rajčice i kupusa. Citrusi (naranča, limun, grejp) i jabuke odlično će se uklopiti u miks s povrćem. Dobrodošlo je i ostalo voće odnosno povrće koje se može jesti sirovo, ali ovo su klasici.

Koliko dugo?

Popularan je detoks u kojem se piju samo voćni i povrtni sokovi dug period (recimo, detoksikacija dva tjedna tijekom kojih se ne konzumira kruta hrana). No, kada određujemo period, treba imati na umu da sokovi nemaju dovoljno proteina i masti, pa dugotrajni detoks može uzrokovati pothranjenost. Umjesto dva tjedna tijekom kojih planirate živjeti samo na sokovima, odaberite kraći period poput 1-3 dana.

Svakodnevni detox

Više popijene tekućine pogoduje radu bubrega i radu crijeva. Stoga je potrebno i „običnim“ danima (ne samo detox danima) redovito konzumirati hladno prešane sokove. Uz zdravu uravnoteženu prehranu i vodu, sokovi čine univerzalan recept za održavanje zdravlja kroz želudac. Za svakodnevno pijuckanje pripremili smo za vas i voćne i povrtne sokove, na vama je da odaberete okus!

Povezani proizvodi

Sweet Roots

Cikla, mrkva, jabuka

Superberry Love

Aronija, jabuka

Ray of Sunshine

Mandarina, jabuka

Povezane objave

Želiš saznati više?

Pretplati se na naš newsletter i svaki tjedan ti šaljemo novi članak sa zanimljivostima.

Odgovori