Jetra ima veliku ulogu u metabolizmu svih sastojaka hrane; masti, ugljikohidrata i proteina pa je često preopterećena velikom količinom toksina, stoga je detoksikacija jetre iznimno važna da bi mogla pravilno funkcionirati i obavljati svoju ulogu, a to je čišćenje organizma.

Detoksikacija jetre

Jetra je naš najveći unutarnji organ koji sudjeluje u preradi proteina, masti, ugljikohidrata, bilirubina, žučnih kiselina, vitamina i minerala. Osim toga, jetra sudjeluje u procesu čišćenja organizma, što je ujedno i njezina najvažnija uloga. U procesu detoksikacije jetra transforima i eliminira lijekove i toksine iz našeg organizma. No, ukoliko nepravilnom prehranom ili pretjeranom konzumacijom alkohola i lijekova preopteretimo jetru, može doći do različitih poremećaja u njenom radu. Detoksikaciju, odnosno čišćenje jetre svakako je poželjno provoditi s vremena na vrijeme, a tu nam mogu pomoći različite namirnice iz prirode.

Sikavica

Sikavica  je dvogodišnja zeljasta biljka koju možete prepoznati po ljubičastim cvjetovima skupljenim u ovalne glavičaste cvatove, a okruženi su trnovitim ovojnim listovima. Jestivi su svi dijelovi biljke, ali u fitoterapiji se koristi sjeme čiji je glavni sastojak silimarin. On dokazano obnavlja stanice jetre i štiti od oksidacijskog stresa što je izvrsno za čiščenje jetre

Sok od mrkve, cikle i jabuke

Cikla je nezaobilazna namirnica kada je u pitanju detoksikacija jetre. Uzgaja se zbog svog tamnocrvenog zadebljalog hipokotila koji je značajan izvor betacijana – snažnog antioksidansa. Osim toga izvor je vitamina B i C skupine te minerala poput željeza, kalija, kalcija i drugih. Mrkva se također često preporučuje kod detoksikacije. Zahvaljujući bogatstvu karotenoida pomaže kod regulacije razine šećera u krvi. Također, bogat je izvor vitamina A koji pomaže pri prevenciji bolesti jetre. Jabuke su bogate pektinom, nepotivim vlaknom koji pomaže u probavi i na taj način smanjuje opterećenje jetre. Cikla, u kombinaciji s jabukom i mrkvom ima pojačano djelovanje stoga je sok od mrkve, cikle i jabuke odličan izbor za detoksikaciju jetre, a pritom podiže imunitet, poboljšava probavu i rad srca.

Maslačak

Maslačak je zeljasta trajnica koja raste na skoro svakoj livadi, oranici, pašnjaku ali i u vrtu. Najčešće se konzumira u svježem obliku i jako je ukusan kao salata. Konzumacijom maslačka stimuliramo i ubrzavamo čišćenje jetre od toksina.

Lisnato povrće

Lisnato povrće poput blitve, špinate ili salate bogato je klorofilom koji pospješuje čišćenje jetre od teških metala i pesticida. Možemo ga konzumirate svježe ili kuhano.

Artičoka

Artičoka se uzgaja zbog cvjetne glave kojoj je potrebno maknuti listove i staviti kuhati sve dok ne omekša. No, kada je u pitanju čišćenje ili detoksikacija jetre tada se primjenjuju listovi artičoke. Listovi su jako gorkog okusa što zapravo i utječe na lučenje žuči i probavu a samim time i na rad jetre.

Ukoliko želimo očuvati svoje zdravlje i pospješiti rad jetre, moramo se okrenuti zdravom načinu života, to uključuje pravilnu i uravnoteženu prehranu. Dodatkom sikavice, maslačaka ili artičoke svakako ćemo olakšati jetri posao, a ukoliko uz to želimo i pravu vitaminsku bombu sa sokom od mrkve, cikle i jabuke sigurno nećemo pogriješiti.

Povezani proizvodi

Sweet Roots

Cikla, mrkva, jabuka

Povezane objave

Želiš saznati više?

Pretplati se na naš newsletter i svaki tjedan ti šaljemo novi članak sa zanimljivostima.

Odgovori