Ako ste ljubitelji kurkume, tog zlatnog začina koji se opravdano počeo miješati u sve pore vaših jela, sigurno ste upućeni u njezine moći kao što je protuupalno djelovanje. Kurkuma to može zahvaliti aktivnom spoju kurkuminu. No, jeste li znali da je za maksimum koristi potrebno kurkumi dodati crni papar?

Znanost zna

Istraživačke studije u Americi tvrde da piperin iz papra pomaže organizmu apsorbirati više kurkumina. Da ne mislite da izmišljamo – informacije su objavljene u ozbiljnom znanstvenom časopisu Planta Medica. Studije su otkrile da uparivanje 20 mg piperina s 2 g kurkumina povećava količinu kurkumina koju tijelo može apsorbirati za 2000 posto! Tako da – ako želite maksimum dobiti za svoje tijelo – razmislite o uvođenju novog spoja u kuhinji. (Dobro je prije ekstremnijih eksperimenata pitati i nutricioniste ili liječnike oko količine i omjera konzumacije papra i kurkume, posebno stoga što kurkuma zahtijeva oprez pri kombiniranju s nekim lijekovima, kod anemičnih osoba i onih sklonih bubrežnim kamencima, a uobičajeno je savjetovati trudnicama i dojiljama konzultacije s liječnicima.)

Malo o papru

Crni papar u zrnu

Crni papar je, bez ikakve sumnje, jak i kad se konzumira samostalno. Najbolje je konzumirati ga svježe mljevenog, odnosno nabavite papar u zrnu, koji ćete čuvati u dobro zatvorenoj staklenoj bočici, najbolje s mlincem na vrhu, koji jednostavno okrenete i sameljete prije konzumacije. Papar koji ste kupili već samljeven već je malo, narodski rečeno, izvjetrio. (Kad smo već kod tvari koje hlape, možda će vam biti interesantna činjenica da se crni papar stavlja i u parfeme.) Papar nije samo začin za okusne pupoljke, već i konzervans – sjetite se ukiseljenih krastavaca ili kupusa – uvijek se nađe poneko zrno. Koristi se i kao lijek za liječenje upalnih stanja i smanjenje oštećenja slobodnih radikala. Istraživanja pokazuju da piperin može smanjiti upale vezane za artritis, astmu, gastritis itd.

Papar + kurkuma

Ako želite odmah isprobati ovu kombinaciju začina, možete pokušati za doručak napraviti kajganu – jaja izlijte u tavu te pospite s mrvicu kurkume i mrvicu papra. To će jelu dati divnu zlaćanu boju, i nove egzotične okuse. Ili možete posegnuti za shooterom s pažljivo odabranim omjerom voća i začina kao što je Double Defense – wellnes shot od nekoliko vrsta voća i đumbira s dodatkom kurkume i – crnoga papra!

Povezani proizvodi

Immunity Shot

Đumbir i kurkuma

Energy Shot

Guarana i kurkuma

Povezane objave

Želiš saznati više?

Pretplati se na naš newsletter i svaki tjedan ti šaljemo novi članak sa zanimljivostima.

Odgovori