Cikla je superhrana. Taj je termin zaslužila zbog golemih dobrobiti koje donosi zdravlju. Jedna šalica sirove cikle sadrži samo 58,5 kalorija. Sadrži vitamine C, A, folat, magnezij i fosfor te manje količine i nekih drugih minerala poput kalcija.

Cikla snižava tlak i glukozu

Znanstvenici su utvrdili da cikla može pomoći smanjiti krvni tlak. To potvrđuje studija u kojoj su osobe koje pate od visokog tlaka pile svaki dan 2,5 dcl soka od cikle, a nakon toga je došlo do spuštanja tlaka. Naravno, osobe koje piju lijekove za tlak moraju se pridržavati svojih terapija i uvrštavati ciklu u dogovoru s liječnikom. No, svatko bi trebao razmisliti o redovnom konzumiranju soka od cikle jer normalan krvni tlak čuva tijelo od moždanog i srčanog udara i kardiovaskularnih bolesti.

Zahvaljujući alfa-lipoičnoj kiselini, cikla pomaže sniziti razinu glukoze. To je posebno važno osobama koje pate od dijabetesa. Cikla je i dobar izvor vlakana, koja su ključna za dobru probavu. Znanstvene studije potvrđuju da određeni spojevi iz cikle pomažu i u borbi s kancerogenim mutacijama stanica.

Konzumacija cikle

Svježa cikla

Sada kada znamo sve ove prednosti, definitivno ćemo razmisliti na koji način konzumirati ciklu. Mi u Plantagani pripremamo sok od cikle, mrkve i jabuke i to je najjednostavniji način za svakodnevnu konzumaciju – kao piće. Ciklu predlažemo i jesti kao salatu – ukiseljenu, kuhanu, ali i sirovu – možete je naribati i dodati kupus salati. Također, ciklu možete ispeći u pećnici, a zatim joj (kad se ohladi) dodati malo kozjeg sira. 

Postoji mogućnost da nakon konzumacije soka od cikle mokraća ili stolica promijene boju u ljubičasti ili roza ton, no to nije opasno.

Povezani proizvodi

Sweet Roots

Cikla, mrkva, jabuka

Povezane objave

Želiš saznati više?

Pretplati se na naš newsletter i svaki tjedan ti šaljemo novi članak sa zanimljivostima.

Odgovori