Još jedna namirnica koja je odlična za naše zdravlje – borovnice. Borovnice su mali grm koji daje ukusne bobičaste plodove ljubičasto crne boje. Svježe, prerađene u sok ili sušene, na koji god način ih konzumirali, borovnice će imati iznimno povoljan utjecaj na naše zdravlje.

Borovnice su iznimno bogat izvor minerala i vitamina B6, C i K, kao i kalija. Osim toga borovnice posjeduju jako puno antioksidanata koji su odlični za naše zdravlje jer nas štite od slobodnih, štetnih radikala. Flavonoid antocijanin je unutar borovnica najzaslužniji za sva njena ljekovita svojstva, također je i zaslužan za njihovu boju. U samo 100 grama borovnice sadržavaju: 57 kalorija, 14 grama ugljikohidrata, 10 grama šećera, 2,4 grama vlakana te 0,3 grama masti i 0,7 grama proteina.

Borovnice za niži tlak i srce

Istraživanja su pokazala kako borovnice mogu smanjiti krvni tlak za 4-7%. Pijenje čistog soka od borovnice također, štiti od raznih bolesti srca i krvnih žila, a može poboljšati i osjetljivost na inzulin te smanjiti loš kolesterol u organizmu. S obzirom na to da borovnice imaju malu količinu šećera, a antocijanin u borovnicama djeluje na poboljšanje osjetljivosti na inzulin, borovnice mogu biti odlične u borbi za sprječavanje nastanka dijabetesa.

Čuvaju kožu i kosu

Zbog svojih vitamina i antioksidanata idealne su za poboljšavanje stanja kože i kose. Konzumiranje borovnica svaki dan može prirodno usporiti vidljive znakove starenja.

Štite vid

Istraživanja su pokazala kako antocijanini u borovnicama štite mrežnicu oka od vanjskih negativnih utjecaja, pri tom pomažu kod slabijeg vida i smanjenja vidnog polja.

Borovnice za zdravlje mozga

Vitamini, minerali i antioksidansi koje sadržavaju borovnice smanjuju oksidativni stres na tijelo i mozak, poboljšavaju kognitivne funkcije mozga, kao i dotok krvi u mozak. Istraživanja potvrđuju ove navode i dodaju kako konzumiranje borovnica svakodnevno poboljšava pamćenje, kognitivne sposobnosti i sprječava smanjenje mentalnih sposobnosti kod starijih osoba.

Borovnice za zdravlje cijelog organizma

Štite od infekcija

Borovnice su odlične za cjelokupno zdravlje našeg imunološkog sustava pa se tako bore i protiv infekcija u tijelu. Primjerice, odlične su kod sprečavanja infekcije mokraćnog sustava, s kojom se žene često bore.

Pomažu pri mršavljenju

Ako ste na dijeti i želite izgubiti nekoliko kilograma, borovnice su odlične kao užina jer su pune dijetalnih vlakana i nutrijenata koji će vam dati osjećaj sitosti na dulje vrijeme.

Borovnice za zdravlje kostiju

Kalcij, željezo, magnezij, mangan, fosfor, cink, vitamin K, sve su to mikronutrijenti koje borovnice sadržavaju, a odlični su u očuvanju zdravlja kostiju, održavanju koštane strukture i čvrstoće. Osim toga, poboljšat će i snagu i elastičnost kostiju i zglobova, za što su prvenstveno zaduženi željezo i cink.

Štite od raka

S obzirom na snažna antioksidativna svojstva koje borovnice sadrže, a posebno na vitamin A i C, koji štite organizam od štetnih slobodnih radikala, konzumiranje borovnica može smanjiti mogućnost razvijanja raznih bolesti, među kojima su i neki karcinomi. Prema istraživanjima antioksidanski sprječavaju rast tumora, smanjuju upalne procese, kao i rast karcinoma pluća, jednjaka, ždrijela, maternice, gušterače, usta, debelog crijeva i prostate.

Povezani proizvodi

100% Borovnica

Matični sok od borovnice

Povezane objave

Želiš saznati više?

Pretplati se na naš newsletter i svaki tjedan ti šaljemo novi članak sa zanimljivostima.

Odgovori