Alergije su nešto što muči veliki broj ljudi, a posebno one koje uzrokuju razne biljke, bile one proljetne ili ove jesenske, svaka je na svoj način teška i zahtjevno se nositi s njom. Trenutno je vrijeme alergije na ambroziju, a svake godine sve više i više osoba pati upravo od ove nezgodne alergije.

Obilježja ambrozije

Ambrozija je biljka, korov, koji raste na livadama, uz puteve, u polju među usjevima, u vrtu ili na zapuštenim zemljištima. U Hrvatskoj je najrasprostranjenija u Slavoniji, sjeverozapadnoj Hrvatskoj i primorsko goranskom području, s tim da se svake godine širi sve više i više. Pelud ambrozije brzo i jednostavno putuje zrakom, a neka istraživanja pokazuju da može prijeći i više od 300 kilometara. Stoga ne čudi što je problem alergije na ambroziju sve veći.

Simptomi alergije na ambroziju slični su simptomima prehlade, stoga ih se često zamijeni s prehladom i ne prepozna na vrijeme. Oni podrazumijevaju svrbež nosa, začepljen nos, curenje nosa, kihanje, svrbež i peckanje očiju, otok kapaka, kašalj, a u najgorim slučajevima, neki pacijenti razviju i oblik astme. Zanimljiv je podatak da svaka četvrta osoba kod nas ima alergiju na ambroziju, a ako ju dobijete jednu godinu, sasvim sigurno je da ćete ju imati i narednih godina. Ako patite od nekih drugih oblika alergije ili boravite u području gdje je zrak dodatno zagađen ili prostorima punim duhanskog dima ili nekih drugih jakih mirisa, simptomi se mogu znatno pogoršati.

Kako i zašto nastaje alergija?

Kada naš imunološki sustav prepozna „uljeza“ počinje se braniti od njega, a to podrazumijeva razne simptome poput curenja nosa i kihanja. Kod osoba koje imaju vrlo osjetljiv imunološki sustav koji veoma burno reagira na sve, pa i na one „bezopasne“ čestice, kao što su peludi, dolazi do alergijskih reakcija. Istraživanja pokazuju da je od ukupnog broja ljudi koji su alergični na neku vrstu peluda, čak 75% njih alergično upravo na ambroziju.

Kako se zaštititi?

Osim posjeta liječniku i korištenja antialergijskih lijekova, koje liječnik propisuje, postoji nekoliko načina kako da se prirodnim putem zaštitite od alergije na ambroziju ili barem smanjite neke od simptoma alergije na ambroziju.

Prvo što možete učiniti, da bi prevenirali alergiju na ambroziju, jest da u periodu kada je pelud u zraku držite zatvorene prozore vašeg doma, posebno za toplijeg vremena jer upravo sunce i lijepo vrijeme potpomaže lebdenje i širenje peludi ambrozije. Suprotno od toga, kiša i niske temperature usporavaju širenje peludi ambrozije, stoga je idealno vrijeme za boravak u prirodi upravo vrijeme nakon kiše.

Također, savjetuje se da osobe koje pate od alergije na ambroziju izbjegavaju boravak u prirodi i na otvorenom u jutarnjem periodu do 10 sati, kada je količina peludi ambrozije u zraku najveća. Osim jutra, poslijepodnevni sati i sumrak također treba izbjegavati, posebno za jako vjetrovitih dana. Vjerujemo kako svima boravak u zatvorenom teško pada, a boravak u prirodi je toliko koristan radi puno drugih stvari, stoga se preporučuje da to onda budu područja koja su na planinama, iznad 1000 metara nadmorske visine. Pelud ambrozije ima tendenciju da se zadržava na vlasima kose, stoga ju je u sezoni ambrozije pogodno prati što češće.

Još jedan od načina prevencije alergijske reakcije na ambroziju jest priprema organizma, odnosno jačanje imunološkog sustava redovno nekoliko mjeseci prije nego ambrozija krene cvati. Neki od načina za to, osim unosa vitamina i minerala u organizam, ispijanje biljnih čajeva s medom i sl., jest i konzumacija pripravaka od ulja crnog kima koji je dokazano osnažuje imunitet. Posebno bitan za jačanje imuniteta te s tim i zaštitu od alergija jest unos dovoljne količine vitamina C u organizam. Vitamin C možete dobiti izravno iz voća i povrća, ali to često nije dovoljno pa možete posegnuti za suplementima poput wellness shotsa.

A da biste olakšali simptome alergije na ambroziju pomoći će vam napitak od dvije do tri jušne žlice jabučnog octa razrijeđenog u čaši vode. Kurkuma je, također veoma zdrava i korisna pa tako njena učinkovitost ne izostaje ni u ovom slučaju. Konzumacija kurkume u bilo kojem obliku, dodavanjem u hranu u obliku začina ili konzumacijom sokova koji ju sadrže, smanjit će izlučivanje histamina iz leukocita, odnosno bijelih krvnih stanica te tako olakšati simptome alergije na ambroziju, kao i drugih alergija. Osim kurkume, đumbir je jedan od najboljih prirodnih sastojaka koji olakšava disanje te čisti sinuse. Đumbir možete konzumirati u čaju, soku ili ga dodati u salatu.

Povezane objave

Želiš saznati više?

Pretplati se na naš newsletter i svaki tjedan ti šaljemo novi članak sa zanimljivostima.

Odgovori