Acerola je pobjednik u količini vitamina C. Nalik trešnji, crveni plodovi ovog voća prepuni su dobrobiti te nije čudo što ih se svrstava u superhranu. Raste u pojasu od juga Sjeverne Amerike, preko suptropskih područja i Kariba do sjevera Južne Amerike. Za nas vrlo daleko i egzotično stanište, no u novije se vrijeme približila i nama, što je izvanredno jer su njezine prednosti za ljudski organizam ogromne. Prepoznala ih je prehrambena industrija, pa i mi, koji acerolu koristimo kao superhranu u svojim shotsima.

Acerola vs. stres

Ne, limun nećemo odbaciti i prepustiti ga zaboravu. Volimo limun, naranče, ma sve citruse. No, činjenica je: acerola ih sve tuče u količini vitamina C. Budimo konkretni i recimo to brojkama: acerola sadrži 50 do 100 puta više vitamina C nego limun ili naranča. Nije li to impresivno? Vitamin C pomaže organizmu u borbi protiv stresa, tako da je acerola ovdje definitivno saveznik broj 1, u rangu sa šipkom. Osim vitamina, ova intenzivno crvena bobica sadrži i zavidnu razinu sljedećih elemenata: kalcij, željezo, fosfor te riboflavin! 

Ilustracija naranača

Acerola vs. starenje

Čudotvorni napitak koji će nas pomladiti još uvijek je samo dio bajki, ali zahvaljujući znanosti, danas znamo kako usporiti to starenje i kako pomoći našoj koži izgledati mladoliko unatoč godinama. Kolagen je tvar u našem tijelu koja s godinama smanjuje proizvodnju, a zaslužan je za funkcioniranje zglobova, mišića i čvrstu kožu. Acerola potpomaže proizvodnji kolagena, utvrđeno je. Drugim riječima: ova voćka pomaže tijelu održati mladenačku vitalnost. Uz starenje se često veže i zaborav, ali imamo dobru vijest: acerola pomaže u boljem funkcioniranju mozga, odnosno sprečavanju gubitka pamćenja i oboljenja od Alzheimerove bolesti.  

Acerola za zdravlje

Budući da vitamin C u aceroli propada brzo nakon guljenja, najbolje se može iskoristiti ako se pojede odmah, odnosno ako se netom poslije guljenja pretvori u sok – hladnim prešanjem i flaširanjem. Također se može obraditi sporim sušenjem na suncu i mljevenjem u prah. Tako ćemo iskoristiti maksimum blagodati ove supervoćke. Često je acerola sastojak kratkih ali snažnih bezalkoholnih pića zvanih wellness shots.

Povezani proizvodi

Vitamin C Shot

Acerola i divlji šipak

Immunity Shot

Đumbir i kurkuma

Povezane objave

Savjeti za zdrav život Zdrave namirnice

Kako koristiti đumbir?

Zdrave namirnice

Znate li što je kurkumin?
Želiš saznati više?

Pretplati se na naš newsletter i svaki tjedan ti šaljemo novi članak sa zanimljivostima.

Odgovori