S obzirom na to da je našem organizmu potrebna mala količina vitamina i minerala da bismo bili zdravi, nije rijetkost da tu malu količinu svedemo na nulu. Zaboravili smo pojesti svježe voće, ne volimo povrće, nemamo naviku grickati orašaste plodove i sjemenke… i onda naše tijelo pati. Za neke minerale i vitamine potrebno je izvaditi krv i pogledati krvnu sliku kako bismo saznali što nam nedostaje, no tijelo nam daje i neke signale koje možemo prepoznati. Izdvajamo 5 važnih signala:

Nagli gubitak kose

Nije rijetkost primijetiti da nam kosa ispada u određena godišnja doba (linjamo se kao mačke), no ako uočite puno veću količinu kose na češlju ili četki, ili čak čitave pramenove, to može upućivati na gubitak željeza ili neke probleme s radom štitnjače. Ako tu pojavu prati i neobjašnjivi i iznenadan gubitak na težini, vrijeme je za posjetu liječniku. U slučaju da se pokaže da imate nisku razinu željeza, i sami si možete pomoći – u početnoj fazi ćete možda morati piti lijekove ili suplemente, a kasnije možete popravljati i održavati stanje prehranom. Jedite redovito špinat i grah.

Listovi špinata

Sporo zacjeljivanje rana

Činjenica je da djeci rane zarastaju brže i uspješnije nego starim ljudima. No, ako vam desni često krvare, te ako lako dobivate modrice, a niste se negdje silovito udarili, možda imate nedostatak vitamina C. On pomaže regenerirati tkivo. Nažalost, pušači konzumacijom duhana onemogućavaju svojem tijelu apsorpciju vitamina C, pa je prestanak pušenja dobar potez za zdravlje. Također, redovita konzumacija agruma, ali i paprike održavat će razinu vitamina C. Ovdje vam možemo pomoći i mi odnosno naš C-Infusion Wellness Shot s acerolom i šipkom, koji sadrži čak 154 miligrama vitamina C odnosno 170% preporučene dnevne doze. 

Kostobolja

Kao djeca ste možda osjećali da rastete – to je ona bol u nogama. No, ako vam se taj osjećaj pojavljuje i u odrasloj dobi, provjerite stanje s vitaminom D. Stručnjaci kažu da je 10 minuta na suncu bez zaštitne kreme dovoljno da upijete dnevnu dozu vitamina D. U zimske i oblačne dane, organizmu pomognite i unosom hrane s D-vitaminom: jedite losos, sardine, tunjevinu iz konzerve…

Svježi losos

Aritmije

Problemi sa srcem su ozbiljna stvar i svaka bol ili aritmija trebali bi biti provjereni kod liječnika. Na nepravilan rad srca može utjecati nedostatak kalcija. Nedovoljna razina tog minerala u tijelu može uzrokovati i grčeve u mišićima, lake prijelome kostiju te trzaje na licu. Mlijeko i mliječni proizvodi te sezam odličan su izvor kalcija koji možete konzumirati svaki dan.

Pogoršan noćni vid

Stariji su nam govorili: „Jedite mrkvu za dobar vid“. I zaista je tako – vitamin A (koji se nalazi u mrkvi) utječe na vid. Ako vam slabi noćni vid i oštrina vida, možda vam nedostaje A-vitamin. Naravno, svaku promjenu u vidu valjalo bi provjeriti kod oftalmologa, a kao prevenciju valja konzumirati ovu narančastu hranu: mrkvu, mango, marelice i batat.

Povezani proizvodi

Vitamin C Shot

Acerola i divlji šipak

Immunity Shot

Đumbir i kurkuma

Energy Shot

Guarana i kurkuma

Anitoxidants Shot

Acai i aronija

Povezane objave

Savjeti za zdrav život Zdrave namirnice

Kako koristiti đumbir?
Želiš saznati više?

Pretplati se na naš newsletter i svaki tjedan ti šaljemo novi članak sa zanimljivostima.

Odgovori